Авторизация
 

Що посадити біля паркану: поради ландшафтних дизайнерів

Власна ділянка землі передбачає наявність різноманітних дерев та інших рослин. Далеко не всі власники приватної території звертаються за допомогою до фахівців у галузі ландшафту - багато хто, навпаки, вирішує всі питання власними силами. Це гарантує не тільки економію коштів, а й почуття гордості за творіння, створене своїми руками. Паркан є однією зі складових заміської ділянки, і він також потребує прикраси за допомогою рослинності. Правильною інформацією про те, що посадити біля паркану - діляться експерти begma.garden у цій статті.

Ідеї ландшафтного дизайну для дачі 88 фото Ідеї ландшафтного дизайну для дачі 88 фото

Паркани з різних матеріалів: що висадити поруч?

Не вийде естетично гарно прикрасити огорожу, якщо не брати до уваги матеріал виготовлення, її висоту та інші деталі. 

Популярним варіантом для огородження дачних ділянок є простенька сітка-рабиця. Через неї видно доглянуті клумби й грядки. За бажанням можна висадити поблизу в'юнкі багаторічники. Наприклад, виноград, плющ, хміль тощо. Однак варто врахувати, що насадження буде з кожним роком ставати все густішим. Це важливо розуміти, оскільки в такому разі під вагою ліан сіткова огорожа може погнутися і провиснути. Але все буде гаразд, якщо контролювати виникнення нових пагонів.

Для дерев'яного паркану гарним вибором стануть бузина і глід, хміль, хвойні дерева, а також слива або вишня. Якщо висадити поруч кучеряву рослинність, рано чи пізно дерев'яна огорожа перетвориться на живу. Тож це ще один цікавий варіант того, що можна посадити біля забору з дерева.

Найпопулярнішим серед власників приватних будинків і присадибних ділянок вважається використання для парканів гофроліту і профнастилу. Свої плюси в цьому є - це міцна і приваблива на вигляд огорожа. Але з іншого боку не всім відомо, що вона може бути небезпечною для рослинності, яка росте поблизу. Під впливом сонячного проміння матеріал основи паркану швидко нагрівається, тому температура поруч із рослинами може бути набагато вищою, ніж, наприклад, у середині ділянки. Щоб трохи пом'якшити цей неприємний ефект, можна пофарбувати огорожу.

Поруч із цією огорожею часто висаджують переважно бузок, жасмин або малину. Однак у будь-якому разі слід дотриматися двох умов:

  • Не висаджувати чагарники занадто близько до паркану.
  • Поливати їх частіше, ніж інші рослини на ділянці.

Вельми популярними стають так звані живі огорожі, які з часом здатні перетворитися на справжню суцільну стіну. Не можна забувати, що подібна краса часто вимагає до себе підвищеної уваги: стрижки, формування, видалення порослі. Поруч із високим парканом особливо добре виглядатимуть хвойні - наприклад, сосни, ялинки або туя. Непоганим вибором для середніх або невисоких парканів стануть кущі – барбарис, жасмин, бузок або ж смородина. Розмаїття квітів біля паркану також завжди виглядає привабливо.

Ландшафтний дизайн квітників: 12 основних видівЛандшафтний дизайн квітників: 12 основних видів

Висаджування рослин уздовж паркану з боку вулиці

Актуальним і популярним способом прикраси огорожі є висаджування рослинності не тільки з внутрішньої, а й із зовнішнього її боку. Такий варіант, зокрема, дає змогу привернути увагу перехожих, але водночас і допомагає краще заховати територію від чужих очей. У цьому разі добре підійдуть невисокі дерева або ж різні види хвойників, а також уже згадувані жасмин і бузок. Якщо говорити про дерева, популярний вибір - липа або каштан, вони будуть давати додаткову тінь.

Під негласною забороною висаджування з цього боку плодово-ягідних культур, адже це не тільки приверне чужі погляди, а й сильно зменшить обсяги врожаю. 

Що посадити під забором – питання, яке варто обміркувати, адже це є важливим елементом доброустрою власної ділянки. Що і як садити, в кінцевому підсумку, власник може обирати самостійно, головне - не залишати цю частину території порожньою.





Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.

Теги: паркану, можна, дерева, також, питання, території, ділянки, огорожа, поруч, допомогою, тільки, жасмин, висадити, бузок, посадити, рослин, рослинності, огорожу, уваги, прикраси


Оставить комментарий
  • Новости
  • Популярное